Odjel za turizam i komunikacijske znanosti
Informacije

„Turizam kakav želimo“ – ususret Svjetskom danu turizma

„Turizam kakav želimo“ – ususret Svjetskom danu turizma

Ususret Svjetskom danu turizma (27.09.), Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak, 26. rujna 2022. organizira događanje pod nazivom „Turizam kakav želimo“.

Zbog najavljene kiše odgađa se čišćenje plaže Vitrenjak (Uskok), koje je bilo predviđeno za 17:30 sati.

Program će započeti u 19:00 sati u prostorima JK Uskok nizom prezentacija rezultata istraživanja provedenih na području Grada Zadra i Ravnih kotara. Pritom će učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar prezentirati rezultate istraživanja „Zadovoljstvo lokalnog stanovništva razvojem i utjecajem turizma u gradu Zadru“, dok će nastavnici s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti prezentirati rezultate fokus grupa provedenih u Ravnim kotarima s različitim dionicama, te će predstaviti strateški okvir, akcijski plan i smjernice za razvoj održivog razvoja turizma tog područja.

U 19:30 sati održat će se okrugli stol na temu „Turizam kakav želimo“, u kojemu će sudjelovati Tomislav Fain (Udruženje hrvatskih putničkih agencija), Mihaela Kadija (Turistička zajednica Zadarske županije), Danijel Katičin (Park prirode Vransko jezero), Meri Matešić-Sičić (Turisthotel d.d.) te Rebeka Pevec (Zadar Cruise Port – Putnička luka Gaženica), a moderirat će ga izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić (Sveučilište u Zadru, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti).

Cilj ovog događanja je, kroz uključivanje različitih dionika, ukazati na važnost primjene načela održivosti u planiranju i razvoju turističke destinacije.

„Turizam kakav želimo“ je događanje koje je organizirano u okviru projekta “Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW), koji je sufinanciran u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., na kojemu je Sveučilište u Zadru jedan od projektnih partnera. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne, nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja.

Svjetski dan turizma održava se od 1980. godine svake godine 27. rujna. Taj datum obilježava godišnjicu usvajanja Statuta Svjetske turističke organizacije (UNWTO) 1970. godine, čime je utrt put za osnivanje organizacije pet godina kasnije. Radi se o organizaciji Ujedinjenih naroda koja je odgovorna za promicanje odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, čiji je pridruženi član i Sveučilište u Zadru.